tirsdag 5. mars 2013

Hoderulling og kronerulling

Lynet har slått ned i Vatikanet. Pave Benedicte XVI velger å forlate den katolske tronen, helt frivillig og begrunner det med sin høye alder, og dertil avtagende energi. Mange spekulerer i om det kan ligge en pedofili skandale bak, men til sannheten hører at mannen høster masse respekt blant sine, og regnes som en liberal leder for den katolske kirken, med stor forståelse for den tiden vi lever i. Og kanskje akkurat derfor, beviser han sin storhet ved å selv se sin begrensning. Måtte flere lære av ham. Ikke siden Pave Gregorio XII i 1415 har noen annen pave abdisert til dags datum. Nå utlyses stillingen som skal besettes før Påske. Kvinner oppmuntres ikke til  å søke.

I Spania akselerer korrupsjonsskandalene i antall og omfang. Det har etter hvert blitt så mange saker ”casos” som florerer i mediene at man må holde tungen rett i munnen for å henge med. Men ingen går av! Til og med kongehuset sliter med dårlig ryggrad i dobbelt forstand. Kongens svigersønn Iñaki Urdangarin sitter i ”deep shit” er tiltalt for flere tilfeller av korrupsjon, bedrageri, forfalskning, underslag og hvitvasking av penger gjennom sitt selskap NOOS. For ett år siden var han sterkt opptatt av å bedyre sin uskyld i retten, nå ett år etter, er han mer opptatt av å holde svigerfar og fruen og hennes sekretær gjennom 20 år på slottet (respektive konge og prinsesse) borte fra saken, etter at hans tidligere kompanjong Diego Torres har lagt fram papirer som angivelig beviser det motsatte. Nå blir han fratatt alle offentlige plikter, han blir bedt om ikke å bruke sin noble tittel som ”Duque det Palma de Mallorca”, han er ekskludert fra slottets web-side, og man monterer nå ned gateskiltet med hans navn på den populære ferieøya, og henger opp det gamle navnet ”Rambla” i stedet. Men frivillig trekker han seg ikke, han er blottet for selvkritikk og ser overhodet ikke sin begrensning.

Kong Juan Carlos sliter som nevnt med dårlig ryggrad i dobbelt forstand. Ingenting i løpet av hans 32 år som monark (ble utnevnt til konge 23 feb 1981) har gjort kongehusets image så ondt som dette, ikke engang hans mange påståtte utroskap har påvirket hans popularitet gjennom årene. Nå har den gamle kongen vært gjennom en turbulent tid. Han har tydeligvis store problemer med hofter og knær. Til den grad at han gikk ”rett på trynet” under en (ulovlig) elefantjakt i Botswana som kostet flesk, (i disse krisetider) og måtte bytte ut hoften. I fallet, som fikk masse internasjonal oppmerksomhet mistet han også sin tittel som øverste beskytter av WWF (World Wide Fund for Nature) Tragiskomisk!! I kjølevannet av dette har det blitt mange operasjoner på kongen( hele 12) for å styrke en totalt utslitt beinstomme. Det har gjort ondt å se ham i media, haltende, vaklende og flere ganger snublende, som da han i fjor under en militærseremoni misset på trappetrinnet og seilte bortover den røde løper! Nå har dette selvfølgelig gått utover ryggen, så nå skal den gamle mannen inn på operasjonsstua igjen!!  Hva er det som gjør at man ikke går av??  Setter seg foran peisen og leser en god bok! Arveprinsen står klar. Han er en av de få som har unngått de store skandalene og er uhyre populær. Han holdt på å tråkke feil, da han presenterte norske Eva Sannum for spanjolene, men heldigvis havnet han i fanget på ei spansk snelle på dagsrevyen (som i og for seg hadde vært gift før), og alle hjerter gledet seg! La gutten ta over, tiden er inne!!

Uten sammenligning forøvrig ligger en meget syk Hugo Chavez angivelig på et sykehus på Cuba og snapper etter luft. Den tragiske sykdommen har etter flere operasjoner og behandlinger resultert i en slags paralysering av situasjonen. Vanskelig å si egentlig, for alle vet vi at de opplysninger som kommer fra den kanten av verden ikke nødvendigvis bør ha det minste med sannheten å gjøre. Uansett utgang, mannen er alvorlig syk og kan ikke gjøre sin jobb som øverste politiske leder for landet. Men kaste inn håndkledet????? Nei, makten er viktigere enn selve livet, at et helt venezuelansk folk står uten styre og stell, i en slags unntakstilstand med kun et bilde av en smilende Hugo i en sykeseng sammen med sine døtre å trøste seg med, er av underordnet viktighet. Gå av mann!!!!

Tilbake til korrupsjonsskandalene der det finnes mye å ta av, viser det seg nå at den tidligere kassereren i PP, det regjerende konservative partiet i Spania, Luis Bárcenas hadde gjemt unna 22 millioner euro på en bankkonto i Sveits, tilsvarende 164 millioner norske kroner!!! Selv om både Bárcenas og det konservative partiet gikk ut og hardnakket bedyret hans uskyld, mener man at pengene stammer fra en affære der forretningsselskaper bestakk politikere og tjenestemenn for å få oppdrag fra det offentlige – som vanlig!! Statsminister (PP) Rajoy har vært nødt til å legge frem dokumenter fra skattemyndighetene som detaljert viser hans inntekt og skatt de siste ti årene. Hans parti la fram regnskaper for fire år tilbake i et desperat forsøk på å legge saken død. Men ingen går frivillig, og til slutt henlegges saken på grunn av bevisets tilstand…! – det skjer daglig!

Banco de Espana skal nå etterforskes fordi de har unnlatt å etterforske forretningsbankenes lysskye virksomhet. Man snakker om at pengefolket karrer til seg det de kan, i et land der en fjerdedel av den arbeidsføre befolkningen nå står uten jobb, og folk til daglig kastes ut av sine bosteder og rett ut på gata.

Men saken er at vi snakker om en ukultur som gjennomsyrer hele landet, fra Jørgen Hattemaker til Kong Salomo. Man blir flasket opp på en mentalitet der det står respekt av den som kan lure og ikke la seg lure!! Har du mulighet til å karre til deg ”litt ekstra” i ditt daglige virke, ja da gjør du det! Stiger du i gradene og muligheten til en ulovlig ”gevinst” blir større, ja da lurer du til deg litt mer! Og når du helt til topps, og får muligheten til å spise kirsebær med de helt store, ja da er sjansen stor for at du kan opprette bankkonti i skatteparadis helt åpenbare. Alle vet at det er slik, alle lever etter den samme regelen, men mulighetene er ikke de samme for alle! At du unndrar deg skatt i små mengder, og at du ikke betaler moms på varer og tjenester, gjør deg moralsk sett ikke til et bedre menneske enn de som svever over deg!

Uansett, er det viktig å vite sin besøkelsestid! Forhåpentligvis er det nye tider, også i positiv forstand. Krisen gjør at avløpet tørker ut, og stanken av dritt kommer opp på bakkenivå. Har du blitt tatt med buksene nede, så gjør som pave Benedicte XVI; skyld på helsa og gå av !!!!!!!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar