tirsdag 5. oktober 2010

Det er ikke alt norskt som glitter....

Hva har skjedd med den fine ferieøya vår, det lille paradiset som ubekymret ligger og skvulper i Atlanterhavets vugge. Øya med politisk og værmessig stabilitet, lang og god erfaring med turisme, og en sol som varmer passelig varmt hele året? Spanjolenes sjarm har vi kunnet holde på armlengs avstand, og deres manglende språkkunnskap har gjort vår vikingetokt så mye enklere. Mangel på kulturelle tilbud har gitt oss muligheten til å bare late oss gjennom ferien her, uten dårlig samvittighet. Tilhørigheten har økt i takt med antall besøk på øya og deres mañana, mañana mentalitet har vært en fornøyelse å stifte bekjentskap med. Mange har dessuten pakket den sistnevnte mentaliteten ned i kofferten og latt den få en sentral plass i hjemlandet!

At det på sydligere breddegrader, og i den latinske mentaliteten figurerer en lumsk korrupsjonstendens vet vi jo fra italienske mafia filmer. På den annen side er det ingenting vi behøver å bry oss med annet enn på markeder og i elektroniske forretninger, der vi alltid føler oss lurt. Det å prute, og sitte igjen med følelsen av at det var spanjolene som ble lurt, er kanskje det lengste steget den gjennomsnittlige sydenfareren har gjort for å forstå spansk kultur!

Men nå sprekker fasaden, og ferieparadiset Gran Canaria blir gjenstand for mye offentlig grums. Den senere tiden har massemedia mesket seg i å stille spørsmålstegn ved hva som egentlig foregår “der nede” som flere uttrykker det? Dette solens mekka som virker som fluepapir på nordboerne? Har den fredlige plassen blitt et paradis for store finanshaier som ønsker å lure oss ikke alltid like edrulige nordmenn??

Drikker Ola Nordmann så store mengder alkohol fra morgen til kveld, at ungene springer rundt for lut og kaldt vann? Flykter de fra et trøbblete liv hjemme, bare for å møtes på festlige strandpartys i syden, der alle skilter med ny identitet og kan smykke seg med akkurat den yrkestittelen de drømmer om? Lever de på trygd og bidrag hjemmefra, mens de starter oppfinnsomme konsulentbyråer der de hjelper andre landsmenn å finne sin vei gjennom den spansk jungelen, slik det stod i en annonse her om dagen? Mister vi konseptene så fort vi setter beina på spansk jord?

Nordmenn i Norge våkner opp med førstesider i dagspressen som forteller om voksenes høylytte krangel ved den norske skolen på Gran Canaria. Lærere føler seg trakkasert og står plutserlig med det de mener er en ugyldig oppsigelse i hånden. Noen blir sågar kastet ut midt i undervisningstimen. Dyre leilighetskomplekser som aldri blir ferdigstilt seiler under falsk flagg og blir solgt til nordmenn, som dermed har tapt sine penger for alltid. Desperat snakkesalige ungdommer praier deg på gaten og inviterer på champange og gratis taxi, og før du vet ordet av det har du betalt deg inn i en ferieklubb som aldri kommer til å innfri forventningene.

Er dette spanjolenes feil?? Hvem lurer hvem??

Syden illusjonen har blitt omvandlet til et rottehull - og alle er ute etter å ta rotta på stakkars nordmenn!!! I følge førsteside oppslagene er det ingen her som lever i fred og fordraglighet. Vi lurer og blir lurt! Hele Ancorasenteret har høy promille, og alle snakker norsk! Norske eiendomsmeglere, norske investorer, norske utbyggere, norske flagg, norske butikker, norske leger, klubber, barer, restauranger og norske kunder!!!! Og enda er det nordmenn som blir lurt!!!

Takk gode Gud for den norske Sjømannskirken!!!!

Tror det er på tide å forandre fokus!! Etter at den globale finanskrisa var et faktum, og alle gikk rundt med smerter etter et felles mageplask, gjorde vi nordmenn et stort nummer ut av vår egen raske helbredelse. Alles oppmerksomhet er derfor rettet mot de rike vikingene som betaler hudløse summer for å eie sin egen plass i solen. Til og med den kjente fotballspilleren David Silva (Manchester City) ringte meg her om dagen, og ville bygge leiligheter i Arguineguin til nordmenn!!

Nordmenn har blitt fritt vilt - og eksponerer seg mer enn gjerne! Kanskje har de blitt litt mer brautende med årene, litt mer eplekjekke og noen centimeter mer storkjefta? Å være norsk er ikke et kvalitetstempel i seg selv! At vi blir lurt kan ved nærmere ettertanke vise seg å ha opphav i at vi var så lure at vi lurte oss selv!!!

Å etablere seg i Spania blant spanjoler er ikke det samme som i Norge. Verken som trygdet, pensjonist, arbeidstaker, utbygger, investor, oppkjøper, megler eller konsulent. Å være kunde i Norge er heller ikke det samme som hjemme. Spanske lover og regler er det som gjelder, uansett fargen på flagget som henger utenfor døren. Kanskje vi alle har glemt det i vår iver etter å overta eierskapet av den spanske ferieøya!!??

Istedet for å lære oss å “ta en spansk`en” , så la oss istedet utøve litt respekt og kanskje skape en “vær varsom plakat” over anbefalt beteelsesmønster. La oss beholde Gran Canaria som et ferie- og fritidsparadis, og ikke forvandle det til et rotte-reir slik det nå blir fremstilt i media. I den grad vi vil drive norskt, så gjør det med stil og spill med åpne kort!

Og til dere turister - Tro ikke det er norskt alt som glittrer. Eller rettere sagt, Det er ikke alt norskt som glittrer!!!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar