torsdag 12. mars 2009

Dag&Natt tar ikke saken!

Vi har bestemt oss for å bli trekkfugler. Fjærene har begynt å falle av og til syne kommer gåsehuden. Vi er ikke lenger så hardhudet og barske som våre oppskrytte forfedre Vikingene. Behovet for sol, lys og varme er stadig mer alarmerende, samtidig som alle ledd i kroppen knirker av stivhet. Avisenes reiselivssider møter oss med strender og palmesus så fort vi setter oss ved frokostbordet. Ute råder et stummende mørke og våte dråper klasker mot vindusruta. Avgjørelsen tas der og da. Vi flytter til syden!!

Med oss i baggasjen legger vi ned en bunke sedler som kan brukes til kjøp eller leie av en leilighet. Vi vil gjerne ha noe i første rekke med havsutsikt, fungerende heissystem og naboer som kan språket. Det vil si vårt språk! Vi har allerede tatt kontakt med mange lokale, skandinaviske eiendomsformidlere på stedet.....det føles tryggest!

Vi legger også ned papirer på innboforsikringen fra hjemlandet, i tilfelle noe skulle bli stjålet fra oss under ferien. Hvis ikke finns det vel et konsulat som kan være behjelpelig om det verste skulle hende? Vi har også gått til anskaffelse av det europeiske trygdekortet slik at vi uten videre kan benytte oss av det lokale helsesystemet om nødvendig. Alderspensjonen og uføretrygden har vi ordnet slik at den blir sendt direkte ned til varmere strøk. For uføretrygden var det nødvedig å sannsynliggjøre helsemessig gevinst ved utenlandsoppholdet. Men kjære noen, - hvem forbedrer ikke helsen under et opphold i syden? Rekvisisjonene fra legen for fysikalsk behandling legges også ved, slik at kontinuiteten kan fortsette uten problem på stedet dit vi kommer. Litt uklart om honnørkortet fungerer på bussene der nede, og om de lokale taxiene vil akseptere rekvisisjonene fra folketrygden, men det kan jo være verdt et forsøk.

Syden – Here we come!!! Vi slår oss selvsagt ned blant andre landsmenn og melder oss inn i den skandinaviske klubben. Om ikke for annet så vil vi gjerne ta del i det sosiale samværet! Her treffer man likesinnede, faktisk flere fra samme hjemby som en selv. Sett på maken !!! Trivselfaktoren er stor, og før man vet ordet av det har man blitt en innbitt Botcha-spiller. Man blir raskt oppdatert på hvilke restauranger i lokalmiljøet som serverer ordentlig middagsmat i rikelige posjoner med saus og poteter, slik vi er vant til. Synd det ikke selges kald Ringnes fra tappekran bare – det hadde sittet fint her i varmen!!

Rett rundt hjørnet ligger dagligvarebutikken som selger livsnødvendige ting for en stakkar som skal oppholde seg over en lengre tid borte fra hjemlandet. Fersk kålrabi importert fra Ringsaker, Solbærsaft, Toro`s brunsausposer, Maria-kjeks og ikke minst tørrgjær.....underlig forresten, hvordan spanjolene får hevet bollene sine..............?

Et annet positivt innslag i tilværelsen er de ulike skandinaviske kirkesamfunnene som utover en forpliktende gudstjeneste i ukesluttet, også tilbyr aktiviteter hele uken med mye sang og musikk, temakvelder og syklubber. Også her kan man fortære tradisjonell skandinavisk ertesuppe, smørbrød og .....takk Gud.... for kanelbollene og den norske kaffen !!!!!

Kontakten med lokalbefolkningen, dvs. spanjolene foregår stort sett på markedsdagene. Da forvandles lokalmiljøet til en pittoresk og tradisjonell liten landsby slik vi helst vil se den, med sine fargerike boder og muligheter for pruting. Ikke for det vi kjøper så mye, men det er hyggelig bare å gå rundt å titte.

Oppstår det et helseproblem slik som at enkelte medisiner tar slutt, benytter vi oss av det europeiske trygdekortet. Dessverre er språkkunnskapene dårlig hos de lokale legene, og køene lange, så det gjelder å ta opp flere ting når man vel er der. Det koster i alle fall ingenting . Ikke engang engenandel !! Skulle man ikke orke å sitte så lenge på et venterom uten air-condition kan man alltids betale en slant og slinke inn hos den norske legen på hjørnet. Det koster derimot!

I og med at solen er oppe så lenge på disse breddegrader er det godt at det finns ulike alternativer å fylle dagen med – ellers skulle det bli laaannge dager. Og kjedsommelighet vet vi at kan føre til irritasjon. For det er klart det finns ett og annet å irritere seg over her nede. At det ikke finns kildesortering av søppel, at buss sjåføren kjører for fort, at ”han” i banken prater i telefonen, at julekortene kommer først etter jul, at lyktestolpene opptar hele fortauskanten, at de prøver å lure deg i elektronikk butikken, at kassadama på Spar alltid er premensturell, at språkkunnskapene generelt er for dårlige, at politiet ikke får ryddet opp i nabolaget, og at det har blitt så mye dyrere etter at euroen kom. Dessuten har vi hørt at politikerne ikke er til å stole på?

Merkelig egentlig, at ingen tar tak i alt dette. De burde jo forstå, disse spanjolene, at det tross alt er takket være oss de har det så bra. Ellers så hadde de jo kun levd av tomatodling ...........ha,ha, ha.

Kanskje vi skulle ringe til den skandinavisk gratisavisa Dag & Natt og be dem ordne opp i saken?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar