fredag 3. oktober 2014

Han tapte prinsessen og halve kongeriket….


Det var den italienske avisen ”La Repubblica” som detonerte bomben først. En kongelig skilsmisse var nært forestående påstod de, og spanjolene ble ikke sjokkert. Selv de mest konservative rojalistene i Spania har de senere år måttet svelge mange kameler etter utallige fadeser, i større eller mindre alvorlighetsgrad, fra de kongeliges hoff.

Spaltister og spesialister på kongelighet, har badet i vissheten om en tålmodig og behersket dronning som stilltiende har godtatt erotiske utskeielser og en enerådende konge ved sin side gjennom flere årtiender. Hun får sågar skryt for sin uklanderlige opptreden, slik en god, gammeldags dronning bør oppføre seg i et gyllent ekteskap. 

Som gresk prinsesse, oppdratt til å bli giftet bort som dronning har hun et uklanderlig rulleblad, utøver en underdanighet fritt for temperament og upassende uttalelser. Et oppriktig engasjement i veldedighet, og en altoppofrende morskjærlighet som er fordelt mellom 3 barn og 8 barnebarn. Som hustru til en macho konge i et macho land har hun stått last og brast ved hans side uten noen gang å verken i ord eller mimikk, gi utrykk for misnøye. 


Hans kvinnehistorier sies å være utallige, de fleste dekket av et tungt sceneteppe som nok aldri kommer til å gå opp. Hans påståtte siste erobring har derimot blitt avslørt i bokform, og sies være den tyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein, som utløste en politisk skandale da man mente forholdet kunne ha hatt betydelse for statlige anliggender, der hun hadde blandet seg inn som rådgiver (?). Derfor ble ”affaire Corinna” den kongelige kjærlighetshistorien som det har blitt brukt mest spalteplass på i det spanske demokratiets historie, og som kan ha fått dronning Sofias berømte vannglass til å renne over. 

En annen utløsende faktor er at Kong Juan Carlos og Dronning Sofia den 2. juni i år abdiserte og overlot tronen til sin eneste sønn, Felipe VI og han hustru Letizia. Ex dronning Sofia valgte deretter å tilbringe sommeren sammen med sin søster og kusine på Mallorca, mens ingen har sett snurten av exkonge Carlos før han dukket opp på en basketballkamp mellom Spania og Argentina på sensommeren. 

Det skandalepressen påstår er verken skjult eller kamuflert. Ekteskapet mellom Don Juan Carlos og dronning Sofia opphørte å fungere siden mange, mange år tilbake. Det har praktisk talt vært et brudd lenge. Men ikke desto mer dysset ned. Offisielt hykleri og sosialt uinteressant. Skinnet bedro og alle var fornøyd med dagsorden.  Etter skandalen med elefantjakt i Botswana og amorøse forbindelser med Corinna ble historien uunngåelig blåst opp. Doña Sofia hadde tilgitt ham år med utskeielser som ikke åpenlyst hadde skadet opinionen. Men denne afrikanske jakten ble for mye, selv for Sofia. Nå var tiden inne for innkreving av gamle fakturaer. 

Abdiseringen av kongeparet gav fart på ryktene om skilsmisse i La Zarzuela (navnet på det spanske slottet). En skjult virkelighet åpnet døren på vid gap. Skandalepressen satt seg på trappen i påvente av en nær forestående offisiell kunngjøring, som ennå lar vente på seg. Ryktene om skilsmisse har vært gjenstand for mange konversasjoner i de kongelige og politiske kretser gjennom årene. Nå er det imidlertid lagt et lokk på slike samtale emner i de kongelige kretser og folket holder pusten, mens slottets talsmann har lagt det hele i en hermetisk boks.

Den 12 mai 2012 hadde Juan Carlos og Sofia vært ektefeller i et halv århundre. Selv de som tror (eller håper) at det ikke er noen skilsmisse i sikte, mener man det vil komme en offisiell rapport fra slottet i løpet av et par måneder, der man i det minste er tvunget til å oppgi en status rundt parets forhold. Carlos og Sofia har nesten lagt ned sin offisielle agenda, sluttet å representere Spania, ferierer på hvert sitt  hold og har ikke blitt sett i nærheten av hverandre på hele sommeren. Har det gått så langt at de ikke lenger er på talefot??

Arveprinsen som nå har blitt konge ser ut til å være støpt i ansvar, sindighet og ro. Han skal ta over et land med brukket ryggrad, der tilliten til konge og fedreland er nesten ikke-eksisterende. Et kongerike der politikere og finaseliten daglig taues inn og dissekeres i et suspekt lys av korrupsjonsanklager. Og det viser seg selvfølgelig at korrupsjonen er godt forankret i hele den øvre sositetsverdenen. Alle ser ut til å ha forsynt seg av statskassa siden Franco overlot tronen til  Kong Juan Carlos og Spania fikk sitt demokrati. Han har sågar en svoger og en søster som begge ble tatt med hendene gått nede i den offisielle pengesekken. Nå venter de bare på den utøvende maktens nådeløse dom over deres framtid. 

Siste uken i september ble det dessuten offentliggjort at Dronning Letizias far, farmor og tante må møte i retten. Det hele bunner ut i en anmeldelse av Henar Ortiz (dronningens tante) fordi hun ikke har betalt en utestående gjeld fra 2009 på 22.66,73 euro grunnet at hun ikke besitter økonomiske midler. De tre er tiltalt for å omgå den beslagleggelsen som var gjort på Henar Ortiz`s arv etter sin far, for at hun skal slippe å betale. Blir de dømt er strafferammen på 6 måneder til 2 års fengsel. 

Nåværende Kong Felipe VI har dessuten selv fått smake av sladderpressens unådige pisk, da det bare var et knapt år siden blekket flittig ble brukt til å spekulere i han og dronning Letizias mulige separasjon og skilsmisse. Den rosa pressen var ikke nådig ovenfor den tidligere nyhetsankeren i TV, som de mente ønsket seg mer frihet til å leve sitt liv med venninner og personlige interesser. Det ble også skrevet at hennes sterke personlighet gjør at hun tar seg til rette, uansett hva andre måtte mene om det. 

Nå skal altså den stakkars Felipe slite med et par foreldre som ikke er på talefot og et rykte som tilsier at de snart går hver sin vei. Selv har han aldri vært gjenstand for skandaler, og har tilsynelatende levd et prikkfritt liv, med gode vurderingsevner og flotte valg som har falt det spanske folket i smak. Ja, bortsett fra den gangen han forelsket seg i norske Eva Sannum. Hun var aldri god nok for verken ham eller Spania i følge spanjolene selv!
Nå skal Kong Felipe VI forhåpentligvis sette seg i respekt hos det spanske folket, samtidig som han bidrar til økt tillit til autoriteter og dere evne til å foreta de riktige valg. Offentlig administrasjon skal bli mer transparent og autoriteter og kongehus en betydelig større tilnærming til folket. Som om ikke utfordringene så langt er nok, skal han også forsøke å samle et Spania som mange ønsker å splitte, ikke minst katalanerne som ønsker å bryte seg løs og skape et eget land. 

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar