Som mange kanskje har fått med seg så henger det en fargegrant logo, eller emblem i form av plakat her og der på sørsiden av Gran Canaria. Denne logoen kan minne om et kirkelig, blyinnfattet symbol på kongeblå bunn, med et 50+ tegn på.
Selve emblemet er laget av Gran Canarias store nålevende kunstnersønn Pepe Damaso, til ære og minne om at det i år er 50 år siden turismen startet på sørsiden av Gran Canaria. At det på enden ble
slengt på et plusstegn, forklares med at de så sårt ønsker at turismen skal vare i minst 50 år til! Ikke som mange tror; at det er reklame for klubben for “vi over 50”!
Litt kortsiktig kanskje, men det går dessverre mange ganger hånd i hanske med turistmyndighetenes mangel på gangsyn. Med dette slenger jeg ut en liten tegnestift på stolen til politikerne, før de setter seg for godt til rette i stolen, og ber de ta lærdom av store feil som er begått så langt i turismens historie.
Nåvel, nå er vi inne i et år med fødselsdagsfest, og det er et gledens år! Her skal de feires! A kommunen selv er skrapa fant og ikke har et rødt øre til feiringen er oppe og avgjort. Hva de isteden
gjør er å sette sitt symbol stempel på allerede organiserte aktiviteter i privat regi. Er det det som kalles offentlig snikreklame??
Det er en sannhet med modifikasjoner, rett skal være rett. Den 15.oktober i år fikk den samme kunstneren Pepe Damaso i æresoppdrag å lage en overdimensjoner kopi av en tre kjegle, som Greven
Alejandro de Castillo symbolsk plantet i jorden for nøyaktig 50 år siden, den 15.oktober 1962, mer eller mindre på samme sted. Begivenheten ble behørig feiret i San Agustín på dagen 15.oktober,
50 år etter! Den nålevende greven og hans sønner ble hyllet, men svenskene ble ikke nevnt med ett ord!
Greven som ble kalt “tomatgreven” eide all mark langs kysten på sørsiden. Han begynte å lage planer for en turistindustri, og solgte ut tomter til de som ville investere i en spennende framtid.
Fremfor alt var svenskene til stede. Noen hadde allerede etablert seg i Las Palmas, og trakk sørover mot det golde og øde landskapet dit det knapt var kjørbar vei. Det er fasinerende historie å lære om de svenske pionerne som uten spanskkunnskaper, kontaktnett, og knappe kommunikasjonsmuligheter torde å investere i en relativt ukjent valuta på en sektor som ennå var et uskrevet blad.
San Agustín ble med svenskenes hjelp selve utskytningsrampen og starten på turismen. En turisme for eventyrere og formuende mennesker. Ordet masseturisme kom mange år senere. I denne utgaven av Dag&Natt vil vi gi dere et innblikk i den gangens turisme. Gå ikke glipp av historien om den unge Urban Preuslers eventyrlige liv på Gran Canaria, og forsøk forestille dere datidens reisende, og ikke minst datidens luksus. Stedene som beskrives ligger der fortsatt til beskuelse, om enn i et annet format.
At svenskene ikke har fått sin velfortjente plass i den kanariske historien var kanskje inspirasjonskilden til å markere 50 år jubileet gjennom en egen uke i San Agustín. Undertegnede var med å skape en gruppe (los suecos) med representanter fra ulike institusjoner i San Agustín som har jobbet iherdig med å presentere et program der det kanarisk/svenske samarbeide til ligger til grunn for dagens turisme. Vi har møtt mye entusiasme og samarbeidsvillighet fra omgivelsene. Det har vært en takknemlig oppgave. Resultatet er en ukes aktiviteter som begynner den 2. November
og avsluttes søndag den 11.november. Programmet er presentert lenger inn i avisen, men jeg vil spesielt trekke frem fredag den 9. november. På ettermiddagen kl. 17.00 overrekkes et monument
til kommunen San Bartolomé de Tirajana, som et symbol på et svensk/kanarisk samarbeide. Penger til monumentet har enkeltpersoner og ulike selskaper bidratt med, for å skape et evigvarende minne om det multikulturelle samarbeidet som ligger til grunn for turistindustrien her på øya.
Søndag blir det gateløp (Carrera Popular) i San Agustín. Et arrangement som ikke hadde blitt noe av, om det ikke hadde vært for at Clinica Roca tok på seg hele det økonomiske ansvaret. En fantastisk gest for å fremme kultur, helse og sport og ikke minst for å skape oppmerksomhet rundt San Agustín som turismens vugge.
I tillegg til å stå som økonomisk garantist, har Clinica Roca valgt å donere 5 euro til Càrtias for hver og en som stiller opp og løper gateløpet !!!! Càritas er den katolske kirken veldedighetsorganisasjon basert på frivillige (en type kirkens bymisjon). De gjør en uvurderlig jobb daglig i kampen mot fattigdom og elendighet som dessverre er et voksende problem i et kriserammet land som Spania. Organisasjonen finnes også i Norge og Sverige.
Vi oppfordrer derfor alle til å løpe, påmelding kan skje opp til samme dag, og med Càritas som velledig formål bør få med stort hjerte og stødige gange ha en unnskyldning for ikke å delta. I tillegg til ulike klasser for barn, ungdom og atleter vil det bli en egen populær klasse for alle og enhver. Her kan man delta i grupper, som firma, utkledde, på rulleskøyter, med barnevogn, med bestemor og gjerne helt spontant. Husk at din deltagelse gir 5 euro til de mest trengende, og dessuten skaper feststemning.
Vi sees i San Agustín!
Redaktøren
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar