torsdag 6. november 2014

Perdón

Perdón, eller “unnskyld” som det heter på godt norsk er nå ordet alle spanjoler har med seg på tungen, som en liten suvenir fra året 2014. Noen fordi de ber så pent om nåde. Andre fordi de lar det rulle rundt i ganen og smaker på det som en god, gammel årgangsvin før de bedømmer virkningen av det. Har ordet noen betydelse for å rette opp en skade som bevisst var planlagt og effektuert over lang tid. Et overtramp fra autoritære personer i svindlende maktposisjoner som nå er så pressede at de med svarte, sinte øyne og en sur positur føler seg tvunget til å be et helt folk om unnskyldning. 
Først ut var kong Juan Carlos selv. Staplende og ustø ut fra et sykehusværelse  etter en hofteoperasjon stiller han seg hvilende i dørkarmen og ser skremt inn i kamera. - Jeg ber så mye om unnskyldning, er virkelig lei meg for det som har skjedd, og lover at det ikke skal gjenta seg, sa mannen som for mange er selve symbolet på det spanske demokratiet. Han siktet til utroskap, elefantjakt og økonomiske uregelmessigheter i familien.

De siste dagene har vært febrilsk aktive på unnskyldningsfronten. Miguel Arias Cañete, den spanske kandidaten til EU parlamentet måtte klatre opp på talerstolen og be om unnskyldning for sine kvinnediskriminerende bemerkninger. Det samme måtte trener og onkelen til tennis spilleren Rafael Nadal, Toni Nadal etter at han kalte Gala León, den nyutnevnte, kvinnelige Davis Cup kapteinen både det ene og det andre. Rent bortsett fra at han ikke likte henne som kandidat, lurte han på hvordan en kvinne kunne være sjef for menn, når hun ikke engang fikk gå inn i deres garderobe etter tennismatchen! 

Esperanza Aguirre, som er de konservatives partileder i Madrid (PP) måtte be folket om unnskyldning etter at hun slengte bilen inn på fortauet i travle Gran Via i Madrid, da hun skulle ta ut penger i minibanken. Etterpå lekset hun opp politimennene som hold på å skrive ut en saftig bot, før hun satt seg i bilen, gav bånn gass og hold på å kjøre over den ene av dem. Nå måtte hun opp på skøytene igjen og be så inderlig mye om unnskyldning fordi hun hadde valgt «feil mann» som sin høyre hånd. Mannen heter Francisco Granados og er nå tatt for korrupsjon etter at det viser seg at han har tatt saftig betalt for sine “politiske” tjenester. Det har gitt ham og hans venner eiendommer i inn- og utland samt fete kontoer i Sveits. Samme dag tauet man inn 30 spanske ordførere som man mistenker for korrupsjon og hvitvasking av penger. Dessuten tror man at de står i ledtog til hverandre.

Statsråd Javier Rodríguez måtte be om unnskyldning med stor mangel på innlevelse etter å i brede ordelag ha gått ut offentlig og beskyld at Teresa Romero, den spanske sykepleiersken som ble Ebola smittet for selv å være skyld i dramaet. Hennes egen uaktsomhet da hun behandlet en misjonær som kom tilbake fra Sierra Leone med sykdommen, skulle være grunnen. – Perdón!

Men ingen var mer forbannet da han for et par dager siden måtte opp på stortingets talerstol og be hele det spanske folket om unnskyldning. Statsminister Mariano Rajoy gav utvilsomt et desperat inntrykk da han to ganger samme dag spyttet unnskyldning, etter unnskyldning inn i mikrofonen. Oppbraktheten kan med all rett skyldes søvnmangel og tretthet, blandet med en god porsjon oppgitthet. Korrupsjonsskandalene i Spania vil ingen ende ta! Det er ikke lenger snakk om et eple som har blitt så gjæret av seg selv, og gjensøkt av mark at det til slutt faller til bakken. Her er det snakk om et råttent fruktskred som gjør at hele stammen på det gamle treet viker seg. Vi snakker om organisert kriminalitet, satt i system av våre mest betrodde kvinner og menn. Og året er ikke omme ennå!

Mannen som styrte Katalonia gjennom 30-40 år samt borgemesteren i Barcelona er sikre kort. Det jobbes på streng for å se om han står i ledtog til Arthur Mas, som leder separatbevegelsen i dag. Kontonumrene i skatteparadis vil ingen ende ta, når det gjelder Luis Bársenas, regnskapsføreren i Partido Popular. En klan av landets mektigste bankdirektører som Miguel Blesa i Caja Madrid og Rodrigo Rato i Bankia m.f.  viser seg å ha hatt «usynlige» kredittkort til privatbruk. Det vil si til å kjøpe smykker, pelser, restaurangbesøk og vin. En av dem  har kjøpt vin for 10.000 euro, 200.000 i eiendom og 9.000 euro i smykker (for å nevne noe) uten redegjørelse, uten å betale skatt, uten grenser. 

Mange tilhører det konservative partiet PP, men det finns flere farger blant kjeltringene. Ikke minst en grå og sparklende masse som ikke har noen politisk hensikt overhodet, annet enn å berike seg selv i utøvende maktposisjon. Å lese spanske nyheter i dag, er mer fasinerende og virkelighetsfjernt enn en blodig krimserie om massemord.

Statsministeren ble nå tvunget til å be hele folket om “Perdón”. Spørsmålet er bare; hva så... hva nå?
Samtidig går Cáritas ut i media med de siste, dystre statistikker over arbeidsløses og husløses stadig voksende tall og ulevelig situasjon i Spania. Og ikke minst barna, de mange barn i dette land som i dag lever under sultegrensen. Familier som går i oppløsning, vold i nære relasjoner, mangel på nærhet, mangel på næringsrik mat og intellektuell stimulans. Alt dette er følger mange barn får kjenne på kroppen, som et resultat av den økonomiske krisen landet lider under. Nedskjæringene har dessuten gått hardt utover skolesystemet. Skolemateriale, bøker og datorer er for mange en luksus de ikke kan prioritere. Hvem ber disse barna om unnskyldning? En hel generasjon som i tillegg vokser opp til arbeidsledighet, ikke har en eneste sjanse til å forebygge den gjennom sin skolegang. 

-I stedet for å reformerer kapitalismen, som ble lovet i begynnelsen av krisen, så forsøker de å revitalisere den. De ønsker å få slutt på krisen på samme måte som de forårsaket den. Vi har ingenting lært, og en unnskyldning er ingenting verdt, sier generalsekretæren i spanske Cáritas, Sebastian Mora. Men hensyn til alle korrupsjon skandaler sier han;- “De har stjålet håpet fra folk”. Alt er i ferd med å forverres ytterligere med hensyn til folks velferd og livskvalitet. Rapporten som fremlegges viser at kun 34,3% av det spanske folk lever normalt, uten å bli berørt direkte av krisen. Mens 40,6% synker inn i utrygghet. Hele 25,2% er moderat ekskludert fra felleskapet, og 10.9% er sterkt marginalisert. Til sammenligning kan nevnes at i forrige rapport som forelå for 6 år siden levde 50,2% av spanjolene i en tilfredsstillende situasjon i følge dem selv. Krisen, oppsummerer Mora har ikke påvirket likt og jakter fremfor alt på de fattige. Mens mange rike ikke bare unngår lidelser og bekymringer, de har også forbedret sine inntekter og livskvalitet betraktelig. Tallene er skremmende. På slutten av 2013 vare 11.746.000 mennesker i Spania ekskludert fra et anstendig liv (exclusiòn severa9, dvs.hver femte innbygger handler om et menneske uten jobb, uten tilgang til helsevesen, uten hjem, uten fremtid. 

Til tross for de iskalde tallene som FOESSA (promotion of social an applied sosiologi) viser, mener Sabastian Mora at løsningen finnes i fortiden. Han mener at den globale krisen ikke er årsaken til dagens situasjon, men konsekvensene av den økonomiske og politiske utrohet som landet lider under. To tredjedeler av disse menneskene var på vei dit, allerede før den globale krisen brøt ut i 2007. Spania har vært og er et land for noen få utvalgte som på bekostning av fellesskapet har økt sine tilganger og fylt opp bankkontoer i skatteparadis. 

Hva som nå skal gjøres, rent bortsett fra å be om unnskyldning er en spenningsserie som ruller over skjermene i de mange hjem med episoder som går i reprise etter reprise. Denne sesongstarten har som tittel; “Perdón”, men vi aner at serien kommer til å gå lenger en Forsyte Sagaen og Falcon Crest. 
Den 9 november løper vi i San Agustín med det formål å hjelpe de som bokstavelig talt har blitt frarøvet sin mulighet til et respektabelt liv. De som ikke lenger har et tak over hodet, et hjem de kan kalle sitt. Og hva passer vel bedre enn å gjøre det hånd i hånd på tvers av ulike nasjonaliteter, kjønn og aldre under en festglad parole. Ingen unnskyldning! Det er gratis å delta, det er ingen lange distanser, og du kan rusle deg gjennom San Agustín. Bare ved din deltagelse, blir det gitt 5 euro til den katolske kirkens bymisjon lokale avdeling som ligger i samme kommune, San Bartolomé de Tirajana som igjen hjelper de husløse. Gi deg selv og din deltagelse til et fantastisk formål, der pengene blir overrakt Cáritas umiddelbart etter løpet, og aldri får sjansen til å passere gjennom politikernes griske hender!


Hva er din «Perdón» (unnskyldning) for ikke å delta?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar