fredag 3. oktober 2014

Det lukter testosteron og gammelt etterbarberingsvann....

Det må ha vært Guds velsignelse at man tok fornuften fatt. I tolvte time snudde president  Mariano Rajoy i Spanias konservative regjering på helen og gjorde helomvending i spørsmålet om endring av abortloven i Spania. Justisminister Alberto Ruiz Gallardó hadde fremmet forslag om en innskrenking av dagens abortlov. Han ville gjeninnføre loven som bare tillater abort dersom kvinnens liv er i fare, eller dersom hun er blitt voldtatt. 


Blant en mengde macho inspirerte argumenter, blandet med en fundamental, religiøs unnskyldning ønsket han å gå tilbake på en lovgivning som sosialistenes president José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) hadde fått gjennom i sin regjeringsperiode, så sent som i 2010.  En etterlengtet lov rett til selvbestemt abort i et land der kvinnene ikke har hatt rett til å bestemme over egne liv og framtid. Et land der både mor og barns liv har gått tapt under kniven til illegale kvakksalver i et skittent lokale for en stor sum penger. I et land der kvinnene er pent nødt til å bære fram sine barn uten rett til verken fødselspenger eller barnetrygd. I et land der kun de med fast ansettelse i arbeidslivet har rett til skarve 16 ukers arbeidsledighet og hvor det eneste barnehage alternativet er et eldre, oppofrende familiemedlem. 
Nå ønsket, eller rettere sagt ville justisminister Alberto Ruiz Gallardó i den konservative regjeringen trumfe gjennom et tilbakeslag for likestillingen av kvinner, anno 2014. En av hans sterkeste argumenter var utrolig nok den synkende fødselsraten i Spania, som er en av de laveste i Europa. Man trodde ikke det var sant, det man hørte!!!!

Det tror jeg det! Ved på ingen som helst måte å tilrettelegge forholdene for kvinner i fertil alder, må de fleste ta sin fornuft til fange og begrense barnefødsler i familien. Et nesten ikke eksisterende sosialt nettverk, eller økonomisk hjelp,  blandet med en skyhøy arbeidsledighet sier det meste. I tillegg lider Spania av en kritikkverdig skolepolitikk der hver fjerde elev under fjorten år går om et år på skolen, og språkkunnskapene lyser med sin fraværenhet. De som ønsker å trygge fremtiden for sine barn, velger derfor å tro at privatskoler er eneste løsning. En kostbar affære som også innskrenker muligheten for å sette mer enn ett barn til verden. 

Det finnes altså en mengde politiske løsninger som umiddelbart ville bidratt til at kvinnen kunne ha valgt å sette flere barn til verden. Men nå mente justisministeren at å forby kvinners rett til selvbestemt abort, ville være en beste veien å gå.  Uønskede barn skulle bli det som kunne rette framtidens befolkningsøkning i Spania!!!

For en gangs skyld tok kvinnene i Spania til motmæle i fellesskap med opposisjonen og et målløst internasjonalt søsterskap.  President Mariano Rajoy hadde ikke noe annet valg enn å trekke lovforslaget tilbake, og ofre justisministeren. Han fikk gå av!  Begrunnelsen fra regjeringens hold, som sitter i majoritet, var at man ikke kunne trumfe gjennom en abortlov som helt sikkert ville bli endret igjen, så fort sosialistene kom til makten. 

Jeg velger å se det som en seier til kvinnekampen som er på sterk anmarsj, bedre sent enn aldri!!!!
Dog ble det presisert, fra regjeringens hold at unge jenter i 16-17 års alderen ikke får ta abort uten at foreldrene informeres. En delseier kaller de det.

Oss menn imellom
I mellomtiden kjemper Arthur Mas en kamp østfronten, der han marsjerer med sitt felttog gjennom Katalonia. Han tviholder på sin overbevisning om at en løsrivelse fra Spania er til det beste for hans folk. Koste hva det koste vil. Han har fastsatt datumet for folkeavstemning til 9. November i år. Samme dato som Berlin muren falt, vil han reise en ny mur i Europa. Det han holder på med er lovstridig, slik grunnloven tolkes og den spanske regjeringen lover trøbbel om han bryter den. 
Onde tunger vil ha det til at det brenner under føttene på presidenten i den katalanske regionale parlamentet. Hans forgjenger og grunnlegger av separatistpartiet CiU er tauet inn for korrupsjon av tredje grad. Den avgåtte, helgenforklarte Jordi Pujol har et forklaringsproblem når det gjelder en masse penger funnet på en konto i Andorra. I september skulle han forklare opprinnelsen til denne formuen lovet han. Det ble en trist seanse, der den gamle eneherskeren dirret med en krokete pekefinger i luften, mens han beskylte opposisjonspolitikerne for å fare med løgner. De burde utvise en totalitær respekt for en mann som kun har hatt som formål å tjene sitt folk i 23 år, og bygd opp dagens Katalonia til det beste for alle.  Han gjentok til det kjedsommelige at han ikke var en korrupt politiker. De astronomiske summene han hadde gjemt unna for offentligheten, var kun hans farsarv. Punkt slutt!

I 1980 hadde han arvet skarve 140 millioner pesetas av sin far. De har blitt forvaltet bra av konfidensielle personer han ikke vil oppgi navnet på. I dag “innrømmer” han at det finnes 4,8 millioner euro i Andorra. Skattemyndighetene mener det finnes rundt 30 millioner euro. 
Hans eldste sønns eks-kjæreste fortalte offentligheten om bunker med sedler de fraktet over til Andorra i sin tid. Da de ble stoppet av Guardia Civil politiet ved grenseovergangen, var det bare en telefonsamtale som skulle til, før de glatt ble vinket videre med honnør!

Nå svirrer ryktene om at Arthur Mas har stått i ledtog med Jordi Pujol. Han må med andre ord skynde seg å løsrive Katalonia fra Spania slik at ingen egentlig kan gå økonomien nærmere etter i sømmene. Bare i hans eget Katalonia kan både han og den gamle Jordi Pujol få immunitet. Da kan de lukke dørene etter seg og stenge Europa ute fra alt innsyn, mener motstanderne. 

Mens sentralregjeringen i Madrid advarer Arthur Mas fra å sette seg over lover og regler, med de strafferettslige følger det vil ha for ham personlig.

Det ser ikke ut til å bite på Arthur Mas, som mener å ha katalanerne med seg i kampen om et fritt Katalonia. Han oser av selvtillit, testosteron og Old Spice. Med et selvsikkert smil om munnen taler han Spania midt i mot. Han er som mange andre, spanske menn........veldig sikker i sin sak!

Redaktøren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar